2009. október 5., hétfő

Na kérem, vesszünk össze: most beadható kismamáknak a magyar vakcina, vagy sem?

Úgy látszik, a magyar lakosság kísérleti egér szerepe meginogni látszik.
Ugyan a hiradókban egyre, másra bukkanak fel képek, bejátszások, melyek igazolni látszanak azt, hogy a körzeti orvosok el kezdték az oltások beadását, de a viták is egyre hevesebbek.
Most per pillanat éppen ott tartunk, hogy a magyar teljes sejtes vakcinával kismamákat nem szabad beoltani, mivel az lázas állapotot idézhet elő, ami pedig a magzatra veszélyes.

A védőoltás mellett eddig csak Székely Tamás Egészségügyi minisztert és Falus Ferenc Országos tisztifőorvost hallottuk érvelni.

Kiknél vannak ellenérvek? Pl. Tóth Kálmán gyermekorvos, infektológusnál:
"A védőoltás alapanyaga sem ad sok okot a megnyugvásra. Kezdetben arról volt szó, hogy a jelenlegi járvány ellenszerét a magyar gyártó a világon elsőként a jelenlegi vírusból állítja majd elő. Ám idén június 18-án már arról nyilatkoztak, hogy a „vártnál enyhébb járvány miatt” az oltóanyagot egy úgynevezett „klasszikus reasszortáns” vírustörzsből készítik. Ez azt jelenti, hogy a magyar védőoltásnak egy olyan H1N1 vírus az alapanyaga, amely még az 1930-as években bukkant fel az USA-ban. Erről egyébként az Országos Gyógyszerészeti Intézet nyilvántartásában szereplő elnevezés is árulkodik: „A/California/7/2009 (H1N1)-szerű NYMC X-179/A reasszortáns”. A „H1N1-szerű” jelölés azt jelenti, hogy az oltóanyag nincs „rászabva” a jelenlegi vírusra. „Orvosi tankönyvekben szerepel, hogy bármilyen influenza elleni védőoltás hatásfoka 40-60 százalék. Ha azonban a vakcina nem a mostani vírusra van formázva, akkor még ez az arány is megkérdőjelezhető” – jelentette ki az infektológus."
A teljes cikk a VG Online-on jelent meg és itt eléritek:

A következő címsort olvastam, szintén a VG Online-on:
Tévhit, hogy az egészséges embereket nem betegítheti meg az influenza, vitaminokkal nem lehet védekezni ellene.
Aki rendszeresen védi immunrendszerét, aki nem összevissza szed be mindenféle készítményt, csak azért, mert most éppen ezt reklámozták a TV-ben, az biztosan tudja már, hogy igen is a jó immunrendszer megvéd bennünket az influenzajárványtól.
Szóljatok hozzá, milyen tapasztalataitok vannak. Érveljetek az oltás ellen és akár mellette is. Minden véleményre kíváncsiak vagyunk.