2009. november 19., csütörtök

Napelem milliókért, vagy hogyan spórolok én fillérekből 10 ezreket

Az utóbbi időben igen csak elterjedt a köztudatban, a környezettudatos életérzés. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy spóroljunk a különböző energiákkal, és ha lehet ne szennyezzük a környezetet. Tehát, használjunk alternatív megoldásokat.
Igen ám, de mennyibe kerül ez nekünk és mikor térül meg?
A férjem 2 héttel ezelőtt elment egy Ökoházat megnézni. Nyílt nap keretében, bárki betekintést nyerhetett, egy kizárólag alternatív energiával működő családi ház mindennapjaiba.
Hát, nagyon vegyes érzelmekkel tért haza.
Az amerikai tipusú, szendvicsszerkezetű (aminek az U súlyozott hőátbocsátási tényezője: 0,105 W/m2K, vagyis a hőmegtartó képessége jobb, mint a téglaházé és Magyarországon termeszek sem élnek), 120 m2 alapterületű épület bekerülési költsége 70, azaz hetven millió forint. A kérdésre, hogy ez mikor térül meg, az építő tulajdonos csak felhúzta a vállát: Valószínű az ő életében sosem.
Tőlünk nyugatra, igen fejlett támogatási rendszer működik, ha valaki szeretne alternatív módszerekhez nyúlni. Itt Magyarországon mindez -már bocsánat a kifejezésért-, csak "nyálcsorgatás" szinten működik. Aki megteheti, annak van és az kevesebbet fizet havonta az energiákért, aki nem teheti meg, az csak ácsingózik és bár nem teheti meg, mégis ő az, aki többet fizet havonta.
Ígyhát meg kellett keresnünk és meg is találtuk a megoldásokat.
Nekünk maradnak az olcsó, ám igen hatékony találmányok, melyek 2-3 hónap alatt megtérülnek, és amiknek a segítségével csökkenthetjük a havi kiadásainkat. Csökken az energiafelhasználás és szinte alig van károsanyag kibocsátás.
Ma az egyik ilyen találmányt ajánlom a figyelmedbe:
  • Ha szeretnéd a havi gázfogyasztásodat csökkenteni, egyszer az életben fektess be 11.250 Ft-ot. Ezzel a befektetéssel havi szinten kb. 20 %-al csökkentheted a gázszámládat. 
  • Ugyanezzel a készülékkel csökkentheted autód fogyasztását is. Igaz, azt csak 10-15 %-al.  
Mindkét esetben olyan tökéletes a szénhidrogének égése, hogy a levegőbe alig kerül káros anyag.
És hogy mi a neve ennek az egyszerű szerkezetnek?
Turbo Booster. 
Itt mindent elolvashatsz róla:
http://sites.google.com/site/okonetszuharcsillaag/home/haztartasban-hasznalt-termekeink/turbo-booster

Ha van tapasztalatod a készülékkel kapcsolatban, kérlek szólj hozzá a témához, ha csak szeretnél ilyen kütyüt és van kérdésed, kérdezz nyugodtan.
Holnap megnézzük, hogy miért NE vegyünk vízlágyítót sem a mosó-, sem a mosogatógépbe.